Wil je wedden op de uitslag van Nederlandse voetbalwedstrijden? Of ben je toch meer een fan van het Engelse voetbal en zet je graag in op Manchester City? Bij Toto kun je inzetten op deze en nog veel meer sporten. Bonus voordeel, de Toto is de eerste Nederlandse bookmaker met een licentie van de Kansspelautoriteit.

Wat is Toto

Lange tijd was de Toto de enige legale Nederlandse goksite, maar dat tij is inmiddels gekeerd. De Toto is een Nederlands bedrijf en richt zich exclusief op de Nederlandse speler. Dat heeft voor jou dus het voordeel dat je hier kunt wedden op Nederlandse voetbalwedstrijden en je dus zonder problemen een gokje kunt uitbrengen op Ajax, Feyenoord of PSV of een van al die andere clubs uit de Nederlandse competities.

De Toto was vroeger vooral gericht op het Nederlandse voetbal. Tegenwoordig zie je dat Toto zich steeds meer ontwikkeld naar echte bookmaker en naast voetbal ook andere sporten aanbiedt.

Al ruim 60 jaar wedden op voetbal bij Toto

Een gokje wagen op een voetbalwedstrijd is niets nieuws. Al zolang er wedstrijden zijn, worden er al weddenschappen afgesloten op de uitslag. Als toeschouwer, of dat nu op de tribune of voor de tv is, zorgt de kans dat je zelf ook winst kunt pakken er toch voor dat je de wedstrijd op een hele andere manier beleeft.

Grondlegger van de Toto is de KNVB zelf. In 1956 werd begonnen met een Toto-pool; een voetbalpooltje die door de clubs onderling werd georganiseerd. Om mee te kunnen spelen was het nodig dat je lid was van een club of van de voetbalbond. De Toto begon met kleine ingezette bedragen. Met de groeiende populariteit groeide ook de de inzet en ontdekten ook partijen met dubieuze bedoelingen het spel. Al snel kwam het ministerie van justitie dan ook met het voorstel om het wedden op voetbal te verbieden.

Tot een verbod is het niet gekomen, want in de jaren ‘60 werd de regelgeving veranderd. Er kwamen regels waar de Toto deelnemers zich aan moeten houden. Dat gebeurde om de spelers te beschermen, maar ook op criminele invloed buiten de deur te houden. De Toto werd vanaf dat moment georganiseerd door Stichting De Nationale Sporttotalisator.

Als deelnemer van de ´nieuwe´ Toto kon je nog steeds redelijk grote geldbedragen winnen, maar een deel van de opbrengst werd vanaf dat moment wel afgedragen aan de Nederlandse voetbalbond. Deelnemers konden hun Toto formulier inleveren bij de sigarenwinkel in hun eigen woonplaats en zo maakte iedereen evenveel kans. Jarenlang werden de Toto uitslagen voorgelezen op de radio in het programma ‘Langs de lijn’ door presentator Frits van Turenhout.

Hoe kun je wedden bij Toto?

Wil je wedden op voetbal of sport dan kun je nu nog steeds een Toto formulier in de winkel halen. Maar om het jezelf gemakkelijker te maken kun je ook gewoon online wedden bij Toto en je kunt gebruik maken van de Toto app voor op je Android smartphone of iPhone.

Wil je online of via de Toto app een weddenschap afsluiten dan zul je daarvoor eerst een account voor Mijn Toto moeten aanmaken. Het maken van een Toto account is zo gebeurd. In slechts drie korte stappen heb je jezelf als speler aangemeld en ben je er klaar voor om je eerste online weddenschap af te sluiten.

Toto winkel

In de prehistorie moest je voor het inleveren van je Toto formulier naar de winkel. Op je spelformulier kon je aangeven of de thuis- of de uitploeg zou winnen of dat het gelijkspel werd. Tegenwoordig kennen we dit spelletje als Toto-13, een vorm van wedden, die alleen nog in de winkel wordt aangeboden. Omdat Toto zich steeds meer heeft ontwikkeld tot échte bookmaker, werd het namelijk nogal ingewikkeld om bij de balie in de supermarkt al je Toto voorspellingen door te geven.

Toto heeft dat opgelost met een speciale Toto winkel app en website. In deze app kun je jouw voorspellingen invoeren. De app maakt een QR-code die je in de winkel kunt laten scannen en waar je dan je inzet contant of met een pinpas af kunt rekenen.

App en mobiele website

Om met je smartphone te wedden bij Toto kun je gebruik maken van de mobiele website of de app. De mobiele website is een aangepaste versie van de normale Toto website. Alle functionaliteit is aanwezig, maar voor de beste ervaring geven wij de dan voorkeur aan de Toto app.

De app voor iPhones kun je gewoon downloaden in de app store. Voor Android smartphones kun je opmerkelijk genoeg geen Toto app in de Play store vinden. Dit zou zijn omdat dit soort apps volgens het Google beleid niet in de Play store mogen worden geplaatst. Toto heeft dit opgelost door op de website een link te plaatsen naar de Android Toto app. je kunt zo via een omweg alsnog de Toto app downloaden en installeren op je telefoon. 

Pro tip: zorg er voor dat je officiële Toto app download vanaf de Toto website en download niet zomaar de eerste de beste Toto App die je tegenkomt op internet. Je wilt tenslotte geen virus of andere malware op je apparaat.

Wedden op de website

De website is misschien wel de beste plek om een weddenschap bij af te sluiten. De Toto website ziet er uitnodigend uit en zit goed in elkaar en is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Zodra de site zich opent is meteen duidelijk op welke wedstrijden je kunt wedden en ook de quoteringen (of odds) zijn duidelijk. Wanneer je het bedrag kiest dat je wilt inzetten, zie je ook meteen welk bedrag je kunt winnen bij een juiste Toto voorspelling.

De betaalmogelijkheden bij Toto (storten en uitbetalen)

De Toto is een Nederlands bedrijf en beschikt over de benodigde vergunningen om weddenschappen aan te mogen bieden. Volgende de wet kun je dus legaal gokken bij Toto. Dat biedt voor jou als Nederlandse liefhebber het voordeel dat je bij deze bookmaker ook geld kunt storten via iDeal. Dat werkt zelfs vanaf je mobieltje. Je kunt hier dus wedden zonder dat je een creditcard hoeft te gebruiken en dat is wel zo gemakkelijk, want niet iedereen heeft een creditcard.

Geld storten en opnemen doe je vanuit ‘Mijn Toto’. Wanneer je meespeelt vanuit de app op je smartphone tap je op ‘Saldo’ en daarna op ‘Storten’. Wanneer je de website gebruikt klik je eerst op ‘Saldo’ en daarna op ‘Opwaarderen’ om geld te storten op je Toto account.

Uitbetalen doet Toto direct op je bankrekening. Zodra je dat hebt aangevraagd staat het geld binnen 10 dagen op je rekening. Dat is redelijk lang in vergelijking met andere partijen. Het minimale bedrag dat je kunt laten uitbetalen is daarentegen weer laag: al vanaf 5 euro.

Quoteringen (odds) bij Toto

Toto blinkt niet uit als de bookmaker met de hoogste quoteringen. Er zijn namelijk genoeg andere bookies met betere odds. Wel heb je de mogelijkheid om je winst wat op te hogen door goed te kijken naar de wedstrijden waarop je gaat inzetten.

Toto kiest namelijk een aantal weddenschappen met extra hoge quoteringen. Hiermee kun je tot wel 20 procent meer winnen. Je kunt weddenschappen met hoge quotes bij Toto terugvinden onder de naam ‘Combi Boost’.

Om de Toto quoteringen nog wat interessanter te maken kun je ook gebruik maken van de betbuilder. Hiermee kun je binnen een bepaalde wedstrijd allemaal combinaties maken waarop je wilt wedden. Je stelt zo je eigen weddenschap samen.

Met de betbuilder kun je bijvoorbeeld inzetten op wie er scoort, het aantal schoten op doel of zelfs wie er een penalty inschiet. Een groot voordeel van de Toto betbuilder is dat je een wat minder interessante wedstrijd, bijvoorbeeld een topclub tegen een wat slechtere, toch spannend en lucratief kunt maken. Door een aantal lage odds te combineren, kun je namelijk alsnog uitkomen op een hoge odd. Ander voordeel is dat je op deze manier bij een moeilijk te voorspellen wedstrijd toch kunt zorgen voor wat minder risico.

Kansspelbelasting bij Toto

Omdat Toto zich aan de Nederlandse wetgeving moet houden, betaal je belasting over het gewonnen bedrag. De kansspelbelasting is 30,1% bij een winst groter dan € 449. Win je met één weddenschap meerdere prijzen en is dat bij elkaar opgeteld meer dan dat bedrag van € 449 dan betaal je over het totale bedrag belasting.

De belasting wordt berekend over het totale bedrag dat wordt uitgekeerd. De oorspronkelijke inzet wordt hier dus niet eerst vanaf getrokken. Stel, je zet € 400 in en bedrag dat je wint is 500 euro, dan betaal je dus 30,1% over 500 euro. Per saldo krijg je dus € 349,50 uitgekeerd. Niet helemaal eerlijk en dat maakt het spelen met grote bedragen bij Toto toch wat minder de moeite waard.

klantenservice

Een grote troef van de Toto is dat ze zich helemaal richten op de Nederlandse speler, inclusief een Nederlandse klantenservice. Mocht je dus tegen problemen aanlopen, dan kun je gewoon in je eigen moerstaal uitleggen wat er aan de hand is.

Toto heeft een normaal gratis telefoonnummer (070-5500805) en je kunt ze iedere dag tussen 9.00 uur ‘s morgens en 22.00 uur ’s avonds bellen. Ook kun je ze bereiken via Messenger en Twitter, mocht je dat gemakkelijker vinden.

Toto Bonussen en promoties

Net zoals ieder ander bedrijf doet ook Toto aan acties en promoties. De concurrentie ligt namelijk op de loer en met een goede actie zorgen ze ervoor dat jij gaat spelen bij Toto en hopelijk blijf je daarna nog even ‘plakken’.

Een regelmatig terugkerende promotie is de zogenaamde ‘Free bet’. Hiermee kun je een keertje gratis meedoen met Toto. Mocht je een prijs winnen, dan wordt de waarde van de Free bet afgetrokken van de prijs die je hebt gewonnen. Het verschil is daarna voor jou.

Ook kom je bij de Toto regelmatig andere promoties tegen, zoals een wedstrijd met een extra hoge quotering of speciale combinatie weddenschappen.

Is Toto te vertrouwen?

Toto is een onderdeel van de Nederlandse loterij en dat maakt de Toto een staatsbedrijf. De Toto is daarom de eerste Nederlandse bookmaker met een vergunning. Omdat de overheid, weliswaar indirect, aan de touwtjes trekt bij Toto kun je erop vertrouwen dat het wedden bij Toto volgens de regels verloopt.

Het oordeel: Toto positieve en negatieve punten

Om te beslissen of Toto de moeite waard is zul je zelf alle voor- en nadelen tegen elkaar op moeten wegen. Daarom hebben we een kort overzicht van alle negatieve en positieve punten rondom het wedden bij Toto neergezet.

Positief:

  • Aantrekkelijke en duidelijke website waarop het gemakkelijk navigeren is.
  • Toto richt zich op de Nederlandse speler, met alle bijbehorende voordelen zoals iDEAL en een Nederlandstalige klantenservice.
  • Goede selectie aan wedstrijden waardoor je kunt wedden op je eigen favoriete Nederlandse voetbalclub, maar ook kunt inzetten op andere sporten.
  • Goede app en mobiele website om te gokken vanaf je smartphone.

Negatief:

  • In vergelijking met andere Nederlandse bookmakers heeft de Toto aanzienlijk lagere quoteringen.
  • Het is een overheidsbedrijf en dus betaal je kansspelbelasting over gewonnen bruto bedragen hoger dan €449.
  • Door de manier waarop de belasting wordt berekend is Toto eigenlijk niet de moeite waard voor ‘high rollers’ of professionele gokkers.

Maximale inleg bij Toto

Het bedrag dat je maximaal kunt inzetten hangt af van verschillende factoren. Ben je jonger dan 24 jaar dan is de maximale inzet € 100 per week. Boven die leeftijd is dat maximaal € 1.000 per week. Soms stelt Toto ook wel eens een maximale inzet vast op bepaalde wedstrijden, bijvoorbeeld wanneer hen dat minder risico oplevert. Ook kunnen ze een individuele speler een limiet opleggen.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe lang voor de wedstrijd kun je inzetten bij Toto?

Je kunt bij Toto inzetten tot vlak voor de wedstrijd begint. Toto biedt op dit moment nog geen live betting aan. Wellicht dat dit op korte termijn gaat veranderen.

Wat betekent een ‘handicap’ bij Toto?

Een zogenaamde handicap bet is een weddenschap waarbij je zelf ervoor kunt kiezen dat een partij een virtuele voorsprong of achterstand krijgt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een handicap van -1. Ze staan dan virtueel een punt achter en om te winnen zullen ze dus minstens twee keer moeten scoren.

Hoe werkt Toto-13?

Bij Toto-13 selecteert Toto wekelijks 13 voetbalwedstrijden die je kunt voorspellen. Lukt het om ze alle dertien goed te hebben dan deel je samen met alle andere goede voorspellers in een jackpot van minimaal €10.000. Bij Toto-13 hoef je niet na te denken over de uitslag. Je hoeft alleen maar aan te geven wie er wint en verliest of gelijkspeelt.

Hoe win je Toto?

Je wint bij Toto wanneer je een juiste voorspelling doorgeeft van de uitslag van een sportwedstrijd. Per wedstrijd kun je wedden op de winnaar, verliezer of een gelijkspel, maar er zijn ook nog andere wedopties. Heb je goed gegokt, dan ontvang je het bedrag van je inzet vermenigvuldigd met de quotering van die wedstrijd. Het minimale bedrag dat je kunt inzetten bij Toto is € 0,10.

Wie is koning Toto?

Koning Toto speelt een rol in de reclames van Toto. Verschillende BN'ers hebben de rol van Koning Toto al gehad, waaronder Andy van der Meijde, Wesley Sneijder, Sjaak Swart en Rapper Donnie.

Hoe lang duurt het uitbetalen door Toto?

Wanneer je geld wilt laten uitbetalen zul je dat moeten doen via ‘Mijn Toto’. Nadat je daarvoor de opdracht hebt gegeven staat het geld uiterlijk binnen 10 dagen op je rekening. Vaak echter al veel sneller.