Als er één ding is dat je kent, dan is het sport. Je doet al jaren vriendschappelijke weddenschappen met je vrienden, en bijna altijd kom je als winnaar uit de bus. Maar begrijp je echt de quoteringen van sportweddenschappen? Sportweddenschap-quoteringen kunnen lastig te begrijpen zijn op het eerste eerste gezicht. Van plus/minus tot decimaal, tot fractionele – hoe worden we verwacht om te weten hoe de beste weddenschappen te plaatsen? Maak je geen zorgen, we hebben het voor je uitgezocht. In deze gids leggen we alles uit wat je moet weten over hoe je quoteringen voor sportweddenschappen kunt begrijpen, en hoe je kunt beginnen met het maken van je eigen quoteringen.

quoteringen

Quoteringen begrijpen: wat is het?

Dus, je wilt een weddenschap plaatsen op een komende wedstrijd, maar je weet niet zeker hoe je moet beginnen. Eerst en vooral moet je de winkansen begrijpen om te weten welke weddenschappen het risico waard zijn, want je wilt natuurlijk niet je inzet verliezen. We zullen daar meer over vertellen in de secties hieronder. Ten tweede moet je weten dat er een verscheidenheid aan formaten zijn waarvoor de quoteringen worden weergegeven, zoals:

  • Amerikaans (plus/minus)
  • Decimale kansen
  • Fractionele kansen

Tenslotte worden winkansen gebruikt om de impliciete waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst in een sportevenement te berekenen. Als je eenmaal een goed begrip hebt van hoe de quoteringen werken, kun je bepalen welke weddenschappen de beste uitbetalingen voor jouw portemonnee bieden en hoeveel geld je bereid moet zijn om in te zetten per weddenschap.

Sportkansen uitgelegd: Amerikaanse winkansen

Als je niet weet hoe je sportweddenschap-quoteringen moet berekenen, maak je dan geen zorgen, je bent niet alleen. De meest gebruikte vorm van sportweddenschappen in Noord-Amerika is de American Odds, die gebruik maakt van een plus/minus systeem voor het berekenen van uitbetalingen. Hieronder zullen we je vraag beantwoorden: hoe worden winkansen berekend? We beginnen met de Amerikaanse manier, en geven je een aantal voorbeelden van weddenschappen zodat je precies weet waar je naar kijkt de volgende keer dat je een weddenschap wilt afsluiten. Maar eerst is het belangrijk te weten waarvoor winkansen bedoeld zijn.

Om te beginnen: Quoteringen maken potentiële gokkers attent op de impliciete waarschijnlijkheid van de weddenschap. Ze kondigen de uitbetaling aan die je zou kunnen winnen als je op een bepaalde uitkomst van de wedstrijd wedt. De winkansen kunnen echter beïnvloed worden door meer dan alleen de gebeurtenissen die relevant zijn voor de uitkomst van de wedstrijd of match. Veel traditionele sportsbooks staan bekend om het manipuleren van de kansen in hun voordeel. Wees dus op je hoede.

Hoe werkt de plus/minus bij sportweddenschappen?

Wanneer je +130/-240 (of een andere drie-cijferige combinatie) ziet staan, weet je dat je te maken hebt met Amerikaanse winkansen, of American Odds. De plus of min geeft aan of je wedt op het favoriete team of de underdog. Een negatief nummer op de wedlijn impliceert de favoriet, en precies hoeveel je moet inzetten om weg te lopen met een uitbetaling van 100 euro. Positieve nummers behoren tot de underdog, en geeft aan hoeveel je zult winnen als je 100 euro inzet.

Bijvoorbeeld:
-130 voor het favoriete team A en +260 voor het underdog team B: -130/+260
Met behulp van het bovenstaande voorbeeld, ziet het berekenen van je kansen er als volgt uit:

Om 100 euro te winnen met team A (favoriet), zou je 130 euro moeten inzetten. Indien je 100 euro inzet op team B (underdog), zou je 260 euro uitbetaald krijgen bovenop het terug ontvangen van je 100 euro van je oorspronkelijke inzet.

Uitbetalingen berekenen

Laten we zeggen dat je geen 100 euro van je geld wilt inzetten – we begrijpen het, dat kan al snel oplopen. Veel mensen verkiezen daarom om een reeks kleinere weddenschappen te plaatsen op meerdere wedstrijden om het meeste uit de ervaring te halen. Twee winnen en één verliezen kan aantrekkelijker zijn dan alles in één keer te verliezen. Met het bovenstaande voorbeeld in gedachten: laten we dan eens de kansen berekenen van het wedden op de underdog met slechts 10 euro, in plaats van 100 euro.

Gebruik makend van de +260 voor team B, zou een inzet van 10 euro, 26 euro aan winst opleveren, plus je oorspronkelijke 10 euro inzet voor een totaal van 36 euro, handje contantje. In de meeste gevallen zal het sportsbook waarbij je wedt de berekeningen doen voordat je zelf de weddenschap plaatst. Je zult de exacte uitbetaling weten voordat je je weddenschap bevestigt.

Berekening van impliciete quoteringen

Als je bent begonnen met het onderzoeken hoe sportweddenschappen precies werken, dan heb je waarschijnlijk de term “impliciete quotering” of “impliciete waarschijnlijkheid” gehoord. De winkansen suggereren een bepaald resultaat in een wedstrijd, en de impliciete waarschijnlijkheid verwijst naar het vooruitzicht van dat resultaat. Om deze kans te berekenen moet je de quoteringen omzetten in een percentage. De reden dat je de impliciete kans wilt berekenen is om te bepalen of de geschatte kans van een wedstrijd waar je op wilt wedden afwijkt van het sportwedkantoor, zodat je je weddenschap daarop kunt afstemmen.

Hoe bereken je de kansen?

Van de drie soorten quoteringen die je kunt tegenkomen, zijn weddenschappen met decimale kansen het makkelijkst te leren. Decimale winkansen worden meestal gebruikt in Europa.

Decimale winkansen zien er als volgt uit: Team A 2.10 Underdog en Team B 1.40 Favoriet

Het berekenen van je potentiële winst met decimale winkansen is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bedrag dat je inzet vermenigvuldigen met de winkansen van het team waar je op wed.

Bijvoorbeeld:

30 euro x 1.40 (Team B) = 42 euro
30 euro x 2.10 (Team A) = 63 euro

Berekening van impliciete waarschijnlijkheid

Het berekenen van je impliciete waarschijnlijkheid is een waardevol hulpmiddel om te bepalen of een weddenschap het risico waard is. Gebruik makend van ons voorbeeld hierboven, zullen we de impliciete waarschijnlijkheid bepalen met de volgende formule: 1 / Decimale kansen

Met het bovenstaande voorbeeld, is de Team A impliciete waarschijnlijkheid om te winnen:

1 / 2.10 = 47.6%

En de Team B impliciete waarschijnlijkheid om te winnen is:

1 / 1.40 = 71.4%

In dit geval heeft Team B een veel hogere winkans, en dus is het een veiligere weddenschap… tenzij jij iets weet wat wij niet weten natuurlijk!

Sport kansen uitgelegd: Fractionele quoteringen

Fractionele winkansen worden het meest gebruikt in Engeland en zie je vooral bij weddenschappen op paardenraces. De cijfers zien er wat vreemd uit op het eerste gezicht, maar als je begrijpt wat ze betekenen, zijn ze heel eenvoudig te berekenen. Laten we zeggen dat je wilt wedden op een paard nr. 18. Je opent je weddenschap app en ziet vreemd uitziende cijfers zoals 8/3 of 1/2 (waarvan we overigens zouden zeggen “acht tegen drie” of “één tegen twee”).

Dus, hoe bereken je deze kansen? Simpel. Het getal aan de linkerkant (8) vertelt je hoe vaak de kansmaker verwacht dat de betreffende uitkomst zal mislukken. En het getal aan de rechterkant (3) geeft aan hoe vaak het resultaat zou moeten slagen.

Dus, wat betekent dit voor je portemonnee?

Het berekenen van je uitbetaling voor fractionele weddenschappen is eigenlijk heel eenvoudig. Vermenigvuldig je inzet met de teller (of hoogste getal), deel dan het resultaat door de noemer (onderste getal).

Bijvoorbeeld:

Als je een 50 euro weddenschap op 8/3 kansen opent, zou de berekening er als volgt uitzien:

(50 x 8) / 3 = 133.33 euro (+50 euro inzet = een totaal van 183.33 euro).

Of als je je 50 euro inzet op de 1/2 kansen, dan zou de berekening er als volgt uitzien:

(50 x 1) / 2 = 25 euro (voor een totaal van 75 euro).

Berekening van impliciete waarschijnlijkheid

Het berekenen van de impliciete kans voor fractionele weddenschappen kan vrij eenvoudig gedaan worden. Laten we zeggen dat het paard van jouw keuze 8/3 quotering heeft, dit betekent dat van de 11 races (8+3) jouw paard naar verwachting 8 keer zal winnen. Best goed toch? Deel nu het aantal keren dat hij verwacht wordt te winnen door het aantal races op het rooster en je krijgt je impliciete kans: 8 / 11 = 72.7%

Onthoud echter dat het geld kost om te spelen, dus wanneer je quoteringen berekent, of het nu Amerikaans, decimaal of fractioneel is, de uitkomsten opgeteld zullen altijd meer dan 100% zijn. De wedkantoren moeten natuurlijk ook iets verdienen.